Apie rožių sodą

                 Tai sodas, kuriame gyvena mano širdis.
                 Jį pradėjau kurti 2012 m. rudenį. Pradžioje buvo tik vizija, projektas, o dabar jau jis gyvas ir  vis dar kuriamas toliau. Kodėl tai darau?  Gėlės mano stichija. Darbas gėlyne – atgaiva sielai. Tai įkvepia, įtraukia, tada sustoja laikas, visa įsitraukiu į tai ir pamirštu viską aplinkui. Tai kūrybos, savirealizacijos erdvė.
               Sodą sudaro keletas zonų. Paveikslėlyje žemiau pateikta viskas plačiau:

                 Visą sodą sukūriau pati – nuo idėjos, erdvių formavimo, iki žemės kasimo kastuvu, akmenų dėliojimo, vejos sėjimo ir t.t. Prūdui išvalyti samdžiau ekskavatorių. Kai degu idėja viskas tampa lengva ir be galo įdomu. Įdomu sugalvoti, atrasti, įgyvendinti. O paskutiniu metu jaučiu, kad atėjo noras tuo  dalintis. Padaryti sodybą atvirą besidomintiems žmonėms.  O dabar keletas vaizdų iš žydinčios vasaros.
               Rožių sode auga apie 60  rožių krūmų: floribundinės, senovinės, angliškos bei erškėtinės. Pirmenybę teikiu ilgai žydinčioms arba pasižyminčioms intensyviu kvapu rožėms. Šalia rožių auga didelė įvairovė daugiamečių gėlių bei struktūrą sudarantys sumedėję augalai (pušys, magnolijos, alyvos, lanksvos kadagiai ir kiti). Žydinčių gėlių spalvinė gama: nuo baltos, rožinės iki melsvos, violetinės. Tik rožių spalvose yra ir gelsvų, persikinių, kreminių atspalvių.
Sodyboje įrengti mažosios architektūros statiniai, atspindintys romantiško stiliaus idėją (arkos, paukščių girdykla, suoliukai, obeliskai). Taip pat čia gausu vaistinių, prieskoninių aromatingų augalų (levandos, raudonėliai, čiobreliai, katžolės, šalavijai, monardos, mėtos ir kt.). Įvairių kvapų sode netrūksta.

 

             Projektuodama sodyboje augalus apgalvojau jų dekoratyvumo trukmę, ypač žydėjimo ankstyvą pradžią ir spalvas rudenį bei išlaikomą stiprią dekoratyvią struktūrą žiemą. Siekiamybė, kad bet kuriuo sezonu būtų kuo pasidžiaugti. Nors iš tikro džiugina įvairūs procesai sode: tiek sprogstantys pumpurai pavasarį, tiek krentantys lapai rudenį.

      Įdomu atrasti nuotraukas darytas įrengimo procese. Štai nuotrauka kai vaizdas buvo 2013 m. gegužės viduryje ir žemiau nuotrauka daryta labai panašiu kampu 2017 m. vasarą.

      Mieliausias vaizdas ir pojūčiai sode būna anksti ryte ir vakare, kai augalų aromatas nusileidžia arčiau žemės, kai išryškėja šešėliai, kai visas sodas ir širdis užsipildo saulės blyksnių gaiva.

      Rožių sodui jau beveik 10 metų. Kitame sklypo gale, užpernai įkūriau gėlynus, natūralistinio planavimo principu. Apie jį yra išsamus kitas straipsnis.
     Visas sodas yra sušildytas mano rankomis, pripildytas meilės ir įkvėpimo. Gali būti, kad kai kuriose vietose profesionalumo trūksta, kai kurie kampai nėra išbaigti tiek, kad prie to nebesinorėtų grįžti ir pataisyti. Sodas yra gyvas kaitai ir kūrybai. Tai tiesiog gyvenimo būdas.